Роботодавці визначили пріоритети на 2018 рік

Спільний представницький орган сторони роботодавців на національному рівні прийняв рішення продовжувати активну співпрацю із парламентом та урядовими інституціями по реформуванню промислової політики в Україні. Наразі докладаються зусилля для підсилення впливу громадських організацій бізнесу в парламенті – через відповідний комітет, низку вже поданих законопроектів тощо. Про це йшлося на підсумковому засіданні СПО.

За словами першого заступника голови СПО, голови Об’єднання організацій роботодавців України Анатолія Кінаха, вже у січні передбачається провести спільне засідання роботодавців, організацій бізнесу та парламентарів щодо координації подальших кроків із підтримки наявних законодавчих ініціатив та розробки нових. Ця структура (на кшталт промислової ради) буде консультативною, але постійно обмінюватиметься інформацією, звірятиме позиції реального сектору економіки із парламентарями та дасть змогу більш ґрунтовно підійти до процесу запровадження в Україні сучасної промислової політики.

«Це надважливо, адже ми за всіма показниками – виробництва, експорту тощо – скочуємось до сировинної держави. Втрачаємо кваліфікований трудовий потенціал через міграцію. Це об’єктивні закони економіки, але для нас вони не сприятливі. Тому серед нагального: підтримка національного виробника, самозайнятості, розвиток інвестиційного клімату тощо», – наголосив Анатолій Кінах.

Присутні додали до цього і потребу підсилення повноважень профільних міністрів – як, в принципі, і їх відповідальності за реформи. Проблема не в тому, що немає пропозицій чи планів – вони банально не виконуються. Навіть основоположна для України Угода про асоціацію реалізовується з нашої сторони на 11-16%. Щодо економічних реформ, то бізнес виклав своє бачення росту ВВП на 6-8% у «Платформі економічного патріотизму, презентованій на ХУ-му з’їзді УСПП. Документ знаходиться в уряді, парламенті та у міжнародних партнерів. Дещо вже враховано в законопроектах ВРУ.

На СПО зазначили, що потрібно активізувати свій вплив, щоб згадані акти були прийняті та реалізовані, а не залишились черговим «документом у шухляді».